Vaste rente van 4%? | Wilgenhaege

Vaste rente van 4%?

Heeft u een vraag?
Neem contact op

Beleggers die op zoek zijn naar beleggingsproducten die een ‘vaste’ rente van 4% of meer uitkeren, moeten de bereidheid hebben om zo’n product aan te kopen en aan te houden tot aan de einddatum. Er zijn obligaties die in de behoeften van deze categorie beleggers voorzien. Het zijn vaak ook obligaties die meerdere keren per jaar de rente uitkeren. Het lijkt haast wel of ze gemaakt zijn op de behoefte van beleggers die graag cashflow uit een belegging willen ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze ervan leven. Het is een keuze voor “buy and hold”.

Ja, ik wil hier graag meer van weten

De term ‘Buy and hold’ vind je in de beleggingswereld terug als strategie bij aandelen. Je koopt een aandeel met de intentie om deze aan te houden als je vertrouwen hebt in de lange termijn ontwikkeling van het bedrijf. Dit in tegenstelling tot meer op verhandeling gedreven strategieën; die zijn vaak meer speculatief en gericht op verwachte prijsverschillen op de hele korte termijn.

Obligaties zijn al decennia op beurzen te koop en ook tussentijds verhandelbaar. In theorie zo vaak als je maar wilt. De prijzen van obligaties variëren gedurende de looptijd met de verwachtingen over rente- en inflatie ontwikkelingen en -als het om obligaties van bedrijven gaat- met het wel en wee van het bedrijf zelf, de sector waar het in zit en de economische ontwikkelingen als geheel.

Professionele beleggers kunnen dankzij hun research apparaat en dankzij de enorme volumes waarin zij handelen hele specifieke doelstellingen nastreven met de obligaties die ze in portefeuille hebben. Particulieren, aldus Jerry Langelaar, directeur van Wilgenhaege, hebben andere doelstellingen. “De tussentijdse beweeglijkheid van de waarde van de obligaties en tal van ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen, maken het mogelijk om hiervan te profiteren als je de juiste visie hebt en als je in hoge volumes (denk aan transacties van miljarden euro’s) handelt. Voor particulieren is dat niet aan de orde. In veel gevallen volstaat een “buy and hold” strategie. Je koopt een obligatie, incasseert de jaarlijkse rente-uitkeringen en op de einddatum lost de obligatie af. Voor mensen die bijvoorbeeld een deel van hun vermogen gebruiken om van te leven, is dat een prima strategie. Voor hen bestaat de noodzaak niet om de obligatie tussentijds te verkopen.”

Langelaar ziet dan ook een markt voor “buy and hold” obligaties ontstaan. Er is voldoende aanbod, maar de kunst is om daar de goede uit te pikken. Met kennis van zaken lukt dat. “Door de renteontwikkelingen van de laatste jaren zul je een extra stapje moeten zetten om aan bevredigende rendementen te komen.” 

Heeft u het geduld om looptijden van 3, 4 of 5 jaar ‘uit te zitten’ en heeft u bedragen vanaf € 10.000 beschikbaar om dit type obligatie aan te kopen?

Ja, ik wil hier graag meer van weten