Onze geschiedenis - Wilgenhaege

Onze geschiedenis

Heeft u een vraag?
Neem contact op

Wilgenhaege is opgericht in 1995. In die tijd waren Vermogensbeheer en Private Banking zaken voor de happy few. Jerry Langelaar, directeur en oprichter van Wilgenhaege bracht de dienstverlening met ‘Wilgenhaege’ dichter bij beleggers. Toegankelijk. Open. Vriendelijk. En zeer persoonlijk. Uitgangspunten die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd.

‘Multi-management’

In de beginjaren maakten wij vooral gebruik van research en systemen van vooraanstaande instellingen uit binnen- en buitenland. De meest intensieve samenwerking hadden wij jarenlang met Russell Company en Deutsche Bank waarmee we het ‘multi-management-concept’ introduceerden op de markt voor Nederlandse particuliere beleggers. Achter de schermen zaten de beste fundmanagers en vermogensbeheerders aan de knoppen van de beleggingsportefeuilles van onze cliënten.

Investeren in kennis en een eigen koers varen

Geleidelijk aan ontwikkelden wij meer en meer onze eigen visie op financiële markten en durfden daar ook voor uit te komen. We zagen de beperkingen waar grote internationale fondsen tegenaan liepen en dat motiveerde ons om het anders te doen. De aandelenmarkten vonden we te risicovol in 2000 en 2001 en daarom  ontwikkelden we onze eigen beleggingsproducten. Onze 10-jarige Solid Bond met een rente van 7% per jaar, die we samen met NIB Capital en JP Morgan op de markt brachten, dateert uit die periode. Met producten als deze konden we de snel veranderende wereld beheerst en behoedzaam tegemoet treden. We wilden meer elementen van het investeringsproces in eigen hand hebben en die doorontwikkelen. Welk bedrijf gaat het verschil maken in de toekomst en aan wie (welk management) durven wij het geld van onze cliënten toe te vertrouwen? We leerden en leren elke dag. Zo ontwikkelen we ons vakmanschap in investeren. De slechte jaren op de beurzen (2000 – 2002) hebben we goed kunnen gebruiken om ‘beter’ te worden.

Op de beurs en buiten de beurs

Je kunt niet goed zijn in ‘alles’. Financiële markten zijn zó groot. Om onderscheidend te zijn, moet je focus aanbrengen en dat is wat we hebben gedaan. We proberen zo goed mogelijk te zijn in het beoordelen van concepten, trends, technologie en bedrijven: Zijn ze investeringswaardig of niet? Zouden we ons eigen geld erin steken? Je hebt dan niet alleen te maken met de bedrijven die je onderzoekt, maar ook met de sectoren waarin ze zitten, de technologie die ze ontwikkelen en wat hun concurrenten doen. De Europese aandelenmarkt, waar we sinds jaar en dag de meeste tijd aan besteden, is wat dat betreft een prachtige kweekvijver, rijk aan multinationale wereldspelers en aan reeksen van kleinere ondernemingen die zeer uiteenlopende activiteiten hebben. De kennis die we dagelijks verder ontwikkelen, passen we inmiddels óp en buiten de beurs toe.

"Een crisis is een kans om beter te worden”

Verder kijken dan de beurs

Van de 1,8 miljoen bedrijven die Nederland rijk is (Bron: CBS), zijn er 98 beursgenoteerd (Bron: nl.unipedia.org). Die verhouding zien we ook in andere landen terug. Buiten de beurs om zijn méér investeringsmogelijkheden dan op de beurs. Het doen van onderzoek naar investeringen en het beoordelen van kansen, is in beide gevallen gelijk. Buiten de beurs om moet je nóg beter zijn om hier goed mee om te gaan. We weten hoe we een onderneming moeten beoordelen. Dat doen we nu al meer dan 25 jaar. Als wij investeren in bedrijven doen we dat met het idee om er decennia lang bij betrokken te blijven. We hebben ‘iets’ met de producten die ze maken en de mensen die er werken. Aristides Instruments, D&PA en Bee Bee One zijn prachtige voorbeelden hiervan.

Dalende rente

We zitten nu al ongeveer dertig jaar in een trend van dalende rente. Obligaties vormen tot op de dag van vandaag de basis voor beleggingsportefeuilles van professionele beleggers. Met de juiste combinatie van aandelen en obligaties streef je naar balans en evenwichtigheid in  beleggingsresultaten. Ook naar obligaties kijken we met de blik van een investeerder. Hoe ziet het bedrijf eruit? Wie zit er in het management en kunnen ze de rente en aflossing betalen? De zoektochten anno 2021 zijn arbeidsintensiever dan voorheen, maar gelukkig vinden we ze nog steeds.

Meer weten over Wilgenhaege
en wat we voor u kunnen betekenen?